Alimentare cu energie într-un spațiu restrâns

Siltronic echipează noua fabrică de producție de wafere din Singapore cu cabluri de conectare de la HELUKABEL

Success Story Siltronic

Noua unitate de producție a producătorului de wafere Siltronic dispune de un număr mare de mașini de producție. De multe ori, spațiul pentru conectarea la sursa de energie este limitat, ceea ce necesită utilizarea de cabluri flexibile cu raze de curbură mici. Datorită suportului oferit de HELUKABEL Singapore și a cablurilor de control și conectare din seria HELUPOWER 1000 RV-K, specialistul în semiconductori se poate baza pe funcționarea fiabilă a mașinilor sale.

De la smartphone-uri și computere la mașini moderne, tehnologie medicală, utilaje, centrale solare și eoliene: nenumărate realizări tehnologice din ultimele decenii nu ar fi fost posibile fără o componentă minusculă și discretă numită microcip. Circuitele integrate sunt capabile să efectueze operații logice complexe și calcule într-un spațiu foarte mic, ceea ce constituie baza funcționării tuturor dispozitivelor electronice.

Baza microcipurilor o constituie waferele. Acestea sunt plăci rotunde sau pătrate din siliciu cu o grosime de mai puțin de un milimetru, pe care sunt depuse și combinate tranzistori, condensatori și alte elemente rezistive pentru a forma un circuit. Cererea pentru wafere a crescut rapid în ultimele decenii, datorită digitalizării în creștere și introducerii electronicii în tot mai multe domenii de aplicare.

Wafer Sheets from Siltronic

- Waferele sunt foi rotunde sau rectangulare din siliciu cu o grosime mai mică de un milimetru. Acestea reprezintă baza pentru microcipuri.

Siltronic AG este unul dintre cei mai importanți producători de wafere din siliciu. Compania cu sediul în München există în forma sa actuală din 2004, dar originile sale datează din anii 1950, când a început cercetarea și dezvoltarea siliciului ultra-pur. În prezent, Siltronic are aproape 4 500 de angajați, are unități în întreaga lume și produce, în medie, un wafer pe secundă. Focalizarea strategică este pe producția de wafere cu un diametru de 300 de milimetri, dimensiunea acestora făcându-le potrivite pentru aplicații high-tech, cum ar fi plăcile grafice în tehnologia computerelor.

Cea mai mare investiție din istoria companiei

Cea mai mare și cea mai modernă unitate de producție pentru aceste produse este în prezent în construcție în Singapore. Aceasta reprezintă cea mai mare investiție din istoria Siltronic. Aproximativ 600 de locuri de muncă noi vor fi create pentru a extinde capacitatea de producție și a răspunde cererii în creștere pentru dispozitive semiconductoare. Lucrările de construcție au început în 2021 și sunt în plină desfășurare.

Waferele sunt fabricate din blocuri de material semiconductor, cunoscute sub numele de ingoturi, și trec prin numeroase etape de procesare înainte de a fi finalizate. Utilajele de la Siltronic sunt variate, de la cele destinate tăierii la cele pentru finisarea suprafeței. Pentru a alimenta utilajele, clădirea dispune de o infrastructură electrică extinsă, care oferă diverse tensiuni de până la 66 de kilovolți la numeroase puncte de conexiune. Este responsabilitatea lui Anton Waltl să conecteze utilajele la aceste puncte: inginerul de proiect de la Siltronic Singapore și echipa sa se asigură că toate echipamentele de producție dispun de energia necesară pentru a funcționa.

Instalare flexibilă în zone greu accesibile

Elektrische Infrastruktur bei Siltronic

Pentru a alimenta utilajele, clădirea dispune de o infrastructură electrică extinsă.

„Folosim cabluri de conectare cu numere diferite de conductori, secțiuni transversale și tensiuni nominale pentru a alimenta utilajele”, spune Waltl. „Cu toate acestea, o provocare este frecvent aceeași: spațiul limitat și zonele de conectare greu accesibile în care trebuie să punem cablurile. Este deosebit de important dacă cablurile sunt potrivite pentru raze de curbură mici. În caz contrar, există riscul deteriorării sau chiar ruperii cablurilor, ceea ce poate duce la întreruperi costisitoare ale producției”, explică Waltl.

În timpul sejurului său în Germania, inginerul de proiect a avut deja experiențe bune cu HELUKABEL ca partener în tehnologia de conectare electrică, așa că a fost evident să aducă specialistul și pentru noua clădire din Singapore. „HELUKABEL este reprezentată aici printr-o filială locală, astfel că firma ne-a putut oferi serviciul dorit și timp de răspuns rapid”, explică Waltl alegerea sa. „În special pentru un proiect de această dimensiune, este un avantaj considerabil să ai o persoana de contact aproape care cunoaște foarte bine piața locală, reglementările aplicabile și care poate răspunde rapid la cerințele pe termen scurt.”

Calitate fiabilă și ridicată a produsului

Cu toate acestea, nu numai serviciul a fost convingător, ci și produsele: cu cablurile de control și conectare din seria HELUPOWER 1000 RV-K, HELUKABEL oferă cabluri de alimentare de înaltă calitate pentru dispozitive și utilaje, care, printre altele, se remarcă prin flexibilitatea lor ridicată. În funcție de dimensiune, acestea au o rază de curbură minimă de doar patru ori diametrul exterior. „Producătorii locali de cabluri de aici din Singapore nu oferă astfel de cabluri în această formă”, spune Waltl. HELUPOWER 1000 RV-K este rezistent la flacără și la radiații UV, asigurând funcționarea fiabilă a utilajului pe termen lung. „De asemenea, beneficiem de faptul că cablurile sunt fabricate în conformitate cu toate reglementările aplicabile și au o calitate constant ridicată. Aceasta creează o securitate a aprovizionării, care este un factor important pentru noi”, subliniază Waltl.

Timp economisit pentru asamblare

HELUKABEL furnizează, de asemenea, cabluri pentru motoare din gama TOPFLEX, conductori din gama NSGAFÖU și multe alte produse pentru noua unitate Siltronic. Anton Waltl și echipa sa apreciază, de asemenea, modul în care sunt așezate cablurile: „Cablurile sunt ușor de manevrat și de tras datorită suprafeței lor netede. Acest lucru ne economisește mult timp în timpul instalării. Acesta este un aspect important pentru cei responsabili de la Siltronic, deoarece utilajele trebuie adesea să fie puse în funcțiune rapid. Specialistul în semiconductori va continua să se bazeze pe HELUKABEL pentru etapele ulterioare de extindere a site-ului de producție. Waltl este complet sigur de alegerea sa: „Suntem foarte mulțumiți de colaborare și așteptăm cu nerăbdare să finalizăm cu succes acest proiect împreună.”

De asemenea, puteți găsi acest articol și multe alte articole interesante în numărul curent #15 al revistei noastre pentru clienți POWER. Citiți-o acum!

spate